Secundaire literatuur, over A.F.Th. van der Heijden en zijn werk.
mijlpalen
Mijlpalen en millimeterwerk

Jan Brands volgde het werk van A.F.Th. van der Heijden veertig jaar lang en verzamelde gedurende die periode een enorme hoeveelheid gegevens, die hij in Mijlpalen en millimeterwerk presenteert. Hij bracht niet alleen Van der Heijdens omvangrijke oeuvre in kaart, en de aandacht die het kreeg in de pers en op radio en tv, maar schreef ook een ‘biografie’ van dat oeuvre: aan de hand van fragmenten uit interviews, brieven en prozateksten toont hij hoe het schrijverschap van Van der Heijden zich in de afgelopen decennia ontwikkelde.Van der Heijden leidde Brands rond door zijn archieven en gaf hem een vooruitblik op alle boeken die nog in aanbouw zijn. Mijlpalen en millimeterwerk biedt zo een compleet overzicht – terwijl het tegelijkertijd pas een tussenstand is: de veelbekroonde schrijver die zijn hoofdpersonage Albert Egberts een pleidooi laat houden voor ‘leven in de breedte’ is op zijn zeventigste verjaardag nog lang niet van plan om op zijn lauweren te rusten. ‘Als ik ervoor zou kiezen om in een luie stoel te gaan zitten genieten van een soort dolce far niente,’ schrijft hij in zijn eigen bijdrage aan Mijlpalen en millimeterwerk, ‘zou ik onmiddellijk de schrijfkriebels krijgen: wat zonde dat ik hier zo ledig onderuitgezakt hang... ik had in die tijd drie bladzijden klad kunnen neerpennen. Schrijven is geen offer, het is een gave en een geschenk.’

ISBN 9789021419893
Gebonden
Uitgever: Querido
Druk:1e
Verschenen: 21-10-2021
Pagina’s: 624

Er is nu gratis een Personen- en een Zakenregister beschikbaar. Download het onder Community.

• Recensie Dirk Leyman in Dietsche Warande & Belfort

• Recensie Han Roijakkers in BrabantCultureel

• Recensie Marc van Oostendorp in Neerlandistiek

• Eigen schuld, dikke bult. Koen Eykhout in De Limburger 6-12-2021
Het komt door je verwachtingspatroon. Een boek over onze grootste levende schrijver A. F. Th. van der Heijden, geschreven door gegarandeerd de grootste kenner van zijn werk, socioloog-publicist Jan Brands. Dat kan niet misgaan, denk je. Meer dan veertig jaar hield hij boeken, artikelen en radio- en tv-fragmenten bij van en over de veelgeprezen schrijver. Dat levert Mijlpalen en millimeterwerk op, Biografie van een oeuvre. Meer dan zeshonderd bladzijden verraden monnikenwerk op het oeuvre van de literaire kathedraalbouwer van de Lage Landen. Je verwachtingen zijn dan misschien te hooggespannen, want wat blijkt? Te prijzen vallen uiteraard inzet en kennis van zaken bij Brands, die eerder een boek over Rowwen Hèze schreef en boekjes over A. F. Th. Van der Heijden: Groepsportret en het deel De School van de literatuur: A. F. Th. van der Heijden. Maar dit boek valt wat tegen. Twee dingen met name: allereerst de nogal arbitraire keuze van Brands uit de enorme hoeveelheid secundaire literatuur die voorhanden is. Waarom het ene artikel wel en het andere niet? Het wordt niet echt uitgelegd. Verklaar je nader, je maakt een bibliografie of niet. Het tweede punt is de focus van Brands op interviews met de schrijver op radio en tv. Hij vat ze kort samen, maar geregeld vraag je je af: wat voegen ze toe en waarom niet gekozen voor eveneens beschikbaar, dieper gravend materiaal? Niettemin, voor vlijt een tien! En uiteraard is het boek onmisbaar voor liefhebbers van het almaar uitdijende oeuvre van onze grootste levende schrijver.

Bespreking Bibliotheek Utrecht:
Al meer dan veertig jaar werkt A.F.Th. van der Heijden (1951) aan een omvangrijke literaire productie, met onder meer de cyclus ‘De tandeloze tijd’ en de requiemroman ‘Tonio’. Een vriend van de schrijver heeft deze uitgebreide bibliografie van en over ‘AFTh’ samengesteld en die omschreven als een ‘korte biografie van een oeuvre’ (hoewel de schrijver zelf een hekel heeft aan dat woord). Na een korte biografische schets worden alle tot nu toe verschreven werken chronologisch beschreven, met daarbij jaar van verschijning, vervolgdrukken, reacties, eventuele verflimingen en dat aangevuld met citaten van de schrijver zelf. Die gaan over literatuur, zijn werkwijze, ‘autobiografische karakter’ van zijn boeken, de impact van de dood van zijn zoon Tonio, enz. Daarna komen alle uitingen van en over AFTh in kranten, tijdschriften en op radio en televisie aan bod en de secundaire literatuur. Ook wijdt de auteur zelf nog ‘enkele losse bespiegelingen’ aan zijn werk. Uitputtende bibliografie, geen droge opsomming, maar verlevendigd met ter zake doende citaten, die een mooi beeld geven van het werk van AFTh. Een caleidoscopisch, wat versnipperd, maar vooral prikkelend boek dat uitnodigt tot (her)lezen van het werk..

mijlpalen-wijkcontact_r4gmqi
Vorig boek
3 / 19
Volgend boek